Home / Ćwiczenia / Ćwiczenia na zamarzniętym Zalewie Koszyckim [ZDJĘCIA]

Ćwiczenia na zamarzniętym Zalewie Koszyckim [ZDJĘCIA]

W ostatnich dniach pilscy strażacy szkolili się nad zalewem koszyckim, gdzie doskonalili swoje umiejętności z zakresu ratowania na zamarzniętych akwenach wodnych.

W dniach 16, 17, 18 stycznia 2017 roku, strażacy z Jednostki Ratowniczo –  Gaśniczej Nr 1 i 2 z Piły oraz Ochotniczych Straży Pożarnych z Białośliwia i Szydłowa uczestniczyli w ćwiczeniach na zamarzniętym Zalewie Koszyckim.  Ćwiczenia podzielone zostały na dwa moduły szkoleniowe.

  • Pierwszy moduł szkoleniowy – nurkowy zrealizowany pod 15 centymetrową taflą lodu przez wyznaczonych strażaków Specjalistycznej Grupy Ratownictwa Wodno – Nurkowego KP PSP w Pile.
  • Drugi moduł szkoleniowy dotyczył wykorzystania w praktyce sprzętu ratowniczego przez jednostki OSP i PSP w postaci deski lodowej oraz ubrań specjalnych do pracy w wodzie. Ratownicy zarówno na brzegu oraz obsługujący bezpośrednio sanie lodowe doskonalili swoją wiedzę i umiejętności w zakresie poszczególnych etapów trwającej kilkadziesiąt sekund akcji ratowniczej na lodzie.

Łącznie w ćwiczeniach uczestniczyło 50 strażaków. Podczas ćwiczeń każda jednostka zaprezentowała swoje umiejętności w zakresie ratowania poszkodowanych z przerębla. Do zadań ratowniczych wykorzystany został indywidualny i grupowy sprzęt należący do poszczególnych jednostek. W okresie zimowym ćwiczenia  ze sprzętem do ratownictwa  lodowego systematycznie będą powtarzane w ramach własnych jednostek.

Strażacy apelują do wszystkich mieszkańców, aby zachować rozwagę i  nie wchodzić na zamarznięte rzeki, sadzawki, stawy i jeziora. Nigdy nie ma gwarancji, że płyta lodowa jest gruba na całej powierzchni. W miejscach zacienionych gdzie nie ma bezpośredniego nasłonecznienia, pokrywa lodowa jest największa i często wprowadza w błąd w ocenie swojego bezpieczeństwa.

Opracowanie: mł. bryg. Zbigniew Szukajło, KP PSP Piła
Zdjęcia: kpt. Paweł Kamiński

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *