Home / Ciekawostki / Bakteria w serze GOUDA. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega i wycofuje produkt !

Bakteria w serze GOUDA. Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega i wycofuje produkt !

Wycofanie jednej partii sera żółtego Gouda w plastrach wyprodukowanego przez Spółdzielnię Mleczarską RYKI ze względu na wykrycie Listeria monocytogenes

 

Zagrożenie:

W produkcie zbadanym przez władze kanadyjskie wykryto bakterie Listeria monocytogenes.Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą

 

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Ser żółty Gouda marki Ryki, 135 g, plastry

Producent: Spółdzielnia Mleczarska Ryki, ul. Żytnia 3, 08-500 Ryki, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 06161601 WE

Numer partii: 290351

Data minimalnej trwałości: 06.09.2019

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Ustalono, że ww. partia trafiła na rynek Kanady oraz do odbiorców w Polsce. Spółdzielnia Mleczarska Ryki rozpoczęła proces wycofywania kwestionowanej partii produktu z obrotu.

 

Zalecenia dla konsumentów:

W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.

Konsumenci powinni sprawdzić czy posiadają w domu partię produktu objętą komunikatem. Produkty z tej partii należy wyrzucić lub zwrócić do sklepu, w którym zostały zakupione.

Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Listeria monocytogenes zawarte są na stronie internetowej https://gis.gov.pl/zdrowie/choroby-zakazne/ pod hasłem „LISTERIOZA”.

 – gis.gov.pl

Reklama

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *